Wybierz się w podróż smaków z pierogami Soodi

Podróże, poznawanie nowych kultur czy smaków to rzeczy, które ciekawią każdego z nas. Wiążą się one bezpośrednio z transportem i dodatkowym wolnym, jeżeli nie chcesz przekraczać granic Białegostoku lub mieszkasz w Białymstoku wychodzimy Ci z gotowym rozwiązaniem.

Jakiś czas temu razem z naszym szefem kuchni przygotowaliśmy specjalna ofertę pierogów z całego świata, aby nasi klienci mogli poznawać nowe smaki świata. W tej ofercie posiadamy:
– Kreplaszki,
– Jiaozi,
– Empanadas,
– Black Thai.

Każda z odsłon tych pierogów pochodzi z odrębnej kultury i części świata. Składniki każdych tych pierogów została starannie dobrana, aby idealnie odwzorować wybrane smaki danych lokalizacji i kultury.

Kreplaszki to żydowskie, smażone pierogi, które tworzone są z mięsa drobiowego i wątróbki
z dodatkiem marchewki i cebuli w aromatycznych przyprawach z curry. W celu podkreślenia smaku idealnie komponują się z sosem jogurtowo – czosnkowym, który dodajemy do każdego zamówienia czy to stacjonarnie czy w dowozie. Kreplaszki są najczęściej spożywane w czasie świąt żydowskich.

Jiaozi, czyli chińskie pierogi, które chińczycy spożywali w swoim kraju już w I wieku p.n.e. Ich wyjątkowy smak nadaje połączenie wieprzowiny, makaronu sojowego, marchewki, kapusty pekińskiej, czosnku i imbiru. Ze względu na tradycyjność tych pierogów, nie są one pieczone, a gotowane. Podawane są z sosem sojowym, jak przystało w kuchni chińskiej.

Empanadas to argentyńskie pierogi, które są smażone. W ich składzie znajdą Państwo wołowinę, paprykę, cebulę, kumin i chilli. Zdecydowanie polecamy osobom o ostrych preferencjach, tak jak przystało na argentyńskie kubki smakowe. Dodatkowej pikantności pierogom nadaje sos, który tworzony na bazie pietruszki, czosnku i świeżej papryczki chilli. O tym daniu mieszkańcy Ameryki Południowej wspominali już w 1520 roku.

Ostatnią odsłoną pierogów z rożnych stron świata są Black Thai. Czarne pierogi o swoich tajskich korzeniach zawierają w sobie faszerowane krewetki flambirowane białym winem, warzywami, kolendrą, świeżym chili i imbirem. Czarny kolor tworzony jest z popiołu kokosa i jest całkowicie bezpieczny w spożyciu. Gotowane pierogi podajemy z salsą mango.

Sam zdecyduj na jaką podróż się wybierzesz w Soodi pierogarnia.

Zapraszamy do naszej restauracji stacjonarnie, albo do składania zamówień online.