Co mają wspólnego Raffaello i pierogi?

Raffaello to jeden z najpopularniejszych słodyczy typu pralina. Każdy kojarzy kuleczki obtoczone w kokosowych wiórkach z delikatnym nadzieniem i migdałem w środku. Nieodłączny towarzysz imienin, świąt, dnia nauczyciela i podarunków z przeróżnych okazji. To prawdopodobnie również dzięki nim egzotyczny kokos stał się rozpoznawanym i cenionym w Polsce smakołykiem. Raffaello jest znane również jako słodkie, biszkoptowe ciasto […]

Czy Podlasie można nazwać stolicą pierogów?

Pierogi! Prawdopodobnie najbardziej znane i cenione polskie danie. Pojawia się w zagranicznych filmach, na turystycznych deptakach i w menu wysokiej jakości restauracji. Niemal wszyscy je kochają. Latem delikatne z jagodami i słodką śmietaną. Zimą kojarzące się z rodzinnym ciepłem wigilijne z kapustą i grzybami. Pierogi to nieodłączna część naszej kulinarnej kultury. Skąd pierogi pochodzą i jak duży […]

Czym różnią się pierogi z różnych stron świata?

W pierogarni Soodi w Białymstoku dbamy nawet o najbardziej wymagające i obeznane z niejedną kuchnią podniebienia. Dla smakoszy złaknionych nowych, ciekawych smaków mamy pyszne pierogi z różnych stron świata. Teraz nie trzeba wyjeżdżać z Białegostoku, żeby poczuć się jak na tajskich wakacjach, żydowskim weselu czy w gorącym Buenos Aires. Skuszeni? Zapoznajcie się z naszymi pierogowymi […]

Jak kochać pierogi i być gluten free?

Gluten. Ostatnio coraz częściej słyszymy to słowo, które kiedyś dla wielu było obce. Dieta bezglutenowa, świadoma rezygnacja z glutenu, uczulenie na gluten… Wariantów jest całkiem sporo. O co właściwie z tym wszystkim chodzi? Gdzie można znaleźć gluten i dlaczego część z nas powinna z niego zrezygnować? Jak go zastąpić i jak z jego zastąpieniem radzimy […]

Ser koryciński – skarb Podlasia

Sery… Przysmak i duma wielu europejskich państw. Wspomnijmy włoskie Parmigiano Reggiano i Mozarellę, francuskie Camembert lub Brie czy hiszpańskie Cabrares lub Majorero. Na kulinarnej mapie Europu mogłaby znaleźć się również Polska. Z badań archeologicznych wynika, że tradycja serowarska pojawiła się na terenach naszego kraju już 7500 lat temu, co czyniłoby ją Państwem z najdłuższym zwyczajem […]

Wspólne kibicowanie z Soodi

Euro trwa! Polska być może nie zaszła tak daleko, jak byśmy chcieli, co nie znaczy, że piłkarskie emocje dobiegły końca. To cykliczne święto piłki nożnej zawsze przyciąga przed telewizory mnóstwo spragnionych rozrywki widzów. Teraz z wypiekami na twarzy możemy śledzić wzloty i upadki poszczególnych drużyn, obserwować rozwój zawodników i kibicować swoim faworytom. Kto wygra w […]

Czy nasza pierogarnia jest restauracją?

W większych miastach niemal na każdym kroku możemy napotkać jakiś lokal gastronomiczny? Gdzie możemy się najeść? Oprócz restauracji z możliwością rezerwacji stolika znamy jeszcze budki ze street foodem, okienka na wynos, food trucki, lokale z jedzeniem na wagę, gdzie często wynosimy swoje zamówienie w pudełku. Bardzo często w tej ostatniej kategorii mieszczą się pierogarnie. W […]

Kultura jedzenia poza domem. Dlaczego wolimy jeść na mieście?

Kiedy ostatnio trafił Wam się długi i trudny dzień w pracy? Ostatnie o czym myślę w taki dzień to gotowanie dla siebie po powrocie do domu. Lepszym pomysłem byłaby drzemka albo jakakolwiek forma relaksu, żeby wyrzucić z siebie napięcie. Ale w brzuchu burczy. Okej, zamawiam pierogi. Brak czasu na śniadanie, lunch w przerwie między pracą […]

Pierogi Oreo – dlaczego sięgamy po nowe smaki?

Kiedy ostatnio jedliście coś pierwszy raz w życiu? Warto poznawać nowe smaki i stawiać przed sobą kulinarne wyzwania. Czy zdarzyło się Wam kiedyś, że byliście totalnie nieprzekonani do dania, którego nie mieliście okazji spróbować, a po pierwszym razie okazało się świetne? Mam wrażenie, że sprawa często ma się tak z sushi lub daniami, które na […]

Jesień przyszła do Soodi Pierogarni

Dla jednych to ulubiona pora roku pełna barw i niepowtarzalnego uroku, dla innych smutna zapowiedź zimy. Jedno jest pewne – jesień to czas prawdziwego bogactwa w kuchni. Owoce, warzywa, grzyby właśnie teraz smakują najlepiej i są dostępne w największych ilościach. Lato pożegnaliśmy już jakiś czas temu – nie tylko to w kalendarzu, ale i w […]