Jesień przyszła do Soodi Pierogarni
Dla jednych to ulubiona pora roku pełna barw i niepowtarzalnego uroku, dla innych smutna zapowiedź zimy. Jedno jest pewne – jesień to czas prawdziwego bogactwa w kuchni. Owoce, warzywa, grzyby właśnie teraz smakują najlepiej i są dostępne w największych ilościach.
Lato pożegnaliśmy już jakiś czas temu – nie tylko to w kalendarzu, ale i w pogodzie. Dni są już coraz chłodniejsze, coraz szybciej zapada zmrok, a my mamy coraz większą ochotę na ciepłe, rozgrzewające dania. Dlatego w Soodi Pierogarni postanowiliśmy wprowadzić do menu kilka pozycji, które doskonale sprawdzą się o tej porze roku. Ale nie tylko nowości polecamy na jesień. Także dania, które już od jakiegoś czasu goszczą w naszej karcie będą smakować wyjątkowo właśnie teraz. Gotowi? To zapraszamy na szybki przegląd jesiennych przysmaków, które oferuje Soodi Pierogarnia.
Zupy na rozgrzewkę
Jeśli mielibyśmy zapytać losowych przechodniów o to, jaki kolor kojarzy im się z jesienią, to bez wątpienia znaczna część wskazałaby na pomarańczowy. Bo przecież właśnie teraz taką barwę przyjmują liście. Ale pomarańczowa jest także dynia – kolejny symbol jesieni! I dania z jej udziałem nie mogło zabraknąć wśród naszych jesiennych propozycji. Skosztujcie więc zupy krem z pieczonej dyni z imbirem. Nie ma nic lepszego na rozgrzewkę – pożywna, sycąca dynia i wzmacniający odporność imbir to prawdziwie jesienny duet! A jeśli weźmiemy pod uwagę jeszcze to, że obecność imbiru nadaje zupie ciekawego, wyrazistszego smaku, to już chyba nic więcej nie trzeba dodawać. Jeśli więc rozgrzewać się, to właśnie takim daniem.
Kolejną rozgrzewającą propozycją jest żur na zakwasie. Ta zupa gości już w menu Soodi Pierogarni od jakiegoś czasu, ale jesienią sprawdzi się jeszcze lepiej! Dlaczego? Bo podawany z boczkiem, białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem żur to zupa, która nasyci każdego. To danie jest specjalnością niemal wszystkich kuchni Słowian północnych – zatem to mówi samo za siebie. Żur ma zaspokoić głód, dać energię i rozgrzać w chłodne dni.
Soodi Pierogarnia lubi sezonowość!
Ale przecież nie samymi zupami człowiek żyje. Dlatego też warto sięgnąć po pierogi – szczególnie te z typowo jesiennym farszem. A takie są właśnie pierogi z grzybami. To teraz lasy zapełniły się grzybiarzami zbierającymi do koszyków skarby znalezione wśród mchów i liści. Nie każdy jednak może sobie pozwolić na wyprawy po grzyby – czy to ze względu na czas, czy też po prostu ze względów bezpieczeństwa, wszak wiadomo, że zbierać grzyby trzeba umieć. Jednak aby cieszyć się smakiem grzybów, wcale nie trzeba spędzać wielu godzin na poszukiwaniach. Wystarczy wizyta lub telefon do Soodi Pierogarni. W naszym menu znajdziecie znane już i lubiane pierogi z duszoną kapustą i grzybami – i to nie byle jakimi, bo borowikami.
Na tym nie koniec. Jak już pewnie zauważyliście, co jakiś czas pojawiają się w naszej ofercie pierogi typowo sezonowe, które serwujemy tylko przez jakiś czas, dopóki dostępny jest świeży, lokalny produkt na farsz. I tak też jest w przypadku pierogów z grzybami – najpierw były kurki, teraz inne jesienne grzyby. Warto się więc pospieszyć, by skosztować tej propozycji zanim znikną.
A na koniec jeszcze zaglądamy do dodatków – tu także znalazło się miejsce dla kilku jesiennych nowości. Znajdziemy tam kiszonki – ogórki kiszone i kapustę. Warto je jeść nie tylko dlatego, że przypominają nam o lecie, ale też ze względu na ich właściwości zdrowotne.