Czym różnią się pierogi z różnych stron świata?

W pierogarni Soodi w Białymstoku dbamy nawet o najbardziej wymagające i obeznane z niejedną kuchnią podniebienia. Dla smakoszy złaknionych nowych, ciekawych smaków mamy pyszne pierogi z różnych stron świata. Teraz nie trzeba wyjeżdżać z Białegostoku, żeby poczuć się jak na tajskich wakacjach, żydowskim weselu czy w gorącym Buenos Aires. Skuszeni? Zapoznajcie się z naszymi pierogowymi propozycjami z kilku zakątków globu. Omówimy to czym różnią się Kreplaszki, Jiaozi, Empanadas i Black Thai. Na tę podróż nie pakujcie zbyt wiele do brzucha!

Zacznijmy od żydowskich kreplaszków zwanych oryginalnie kreplach. Tradycyjnie były podawane podczas święta Sukkot. Święto zwane świętem szałasów upamiętnia nocowanie w namiotach podczas ucieczki Izraelitów z Egiptu. Jedzono je jako ciepłe przystawki lub w towarzystwie czystego czerwonego barszczu. Pycha! Co znajdziemy w środku? W Soodi przygotowywane są z mięsa drobiowego i wątróbki, z dodatkiem marchewki i cebuli w aromatycznych przyprawach z curry. Podajemy je z sosem jogurtowo-czosnkowym. Kreplaszki są smażone i zadowolą każdego fana mięsnych pierogów.

Teraz przenieśmy się jeszcze dalej na wschód. Czas na chińskie Jiaozi. Często bardziej znany jest ich japoński wariant, czyli gyōza. Te tradycyjne pierożki to absolutny must have podczas obchodów chińskiego nowego roku. Nadziewane krewetkami lub mięsem. Często z dodatkiem imbiru, szczypioru czy kapusty pekińskiej. Jak podawane są u nas? Nadziewamy je wieprzowiną, makaronem sojowym, marchewką i kapustą pekińską. Znajdziecie w nich również czosnek i imbir, które nadają pierogom azjatyckiego charakteru. Polecamy zamoczyć je w słonym sosie sojowym i przenieść się w kraje dalekiego wschodu.

Z Chin całkiem blisko do Tajlandii i naszych hitowych pierogów Black Thai. Co wyróżnia je oprócz wyśmienitego smaku? Kolor! Black Thai to (jak podpowiada sama nazwa) gotowane tajskie pierogi w czarnym cieście z popiołu kokosa. Faszerujemy je krewetkami flambirowanymi białym winem, warzywami, kolendrą, świeżym chilli i imbirem. Koniecznie spróbujcie ich w towarzystwie naszej salsy mango. Brzmi pysznie? Jeszcze lepiej smakuje!

Jeśli znudzi Was wschód, zapraszamy na zachód! Tam, w Ameryce Południowej, a dokładniej w rejonach rozgrzanej słońcem Argentyny robi się empanadas. To pieczone lub smażone na głębokim tłuszczu pierogi z dodatkiem mięsa lub sera. W samej Argentynie odnajdziemy kilkanaście odmian, a jest to danie popularne również w innych krajach latynoamerykańskich. W Soodi smażone empanadas nadziane są wołowiną z dodatkiem papryki, cebuli, kuminu i chili. Zanurz je w pysznym chimichurri na bazie pietruszki, czosnku i świeżej papryczki chilli i poczuj rytm argentyńskiego tanga w pierogarnia w Białymstoku.