Krótka historia deserów

Czy wyobrażacie sobie pyszny obiad, który nie jest zwieńczony równie świetnym deserem? My w Soodi również nie! Naszą pasją jest jedzenie, a mimo, że koncentrujemy się na doskonałych pierogach, to wiemy, że na pierogach, niestety, świat się nie kończy. Dlatego w Soodi Pierogarnia wprowadziliśmy do oferty przepyszne desery, którymi możecie raczyć się przy poobiedniej kawie. Zgodnie z naszą misją podawania wyłącznie potraw najwyższej jakości, również przy doborze deserów do menu kierowaliśmy się ich jakością oraz.. historią.

Zapraszamy na krótką wycieczkę po historii deserów z Soodi!

Lava cake, brownie z płynną czekoladą czy może chocolate moelleux? Bez różnicy, ponieważ wszystkie te nazwy to określenie przepysznego ciasta, z którego wypływa bogata w smaku czekolada. Wynalazł je francuski szef kuchni Michel Bras w roku 1981, po blisko dwóch latach prób i błędów. Z kolei w roku 1987 w Nowym Jorku niejaki Jean-Georges Vongerichten oznajmił, że to on jest twórcą ciasta, ponieważ odkrył je, gdy omyłkowo zbyt wcześnie wyjął z piekarnika czekoladowy biszkopt. Stwierdził wówczas, że środek jest wciąż płynny, ale jednak ciepły, a połączenie tekstur jest wyśmienite. Jednak inny francuski mistrz czekolady Jaques Torres zakwestionował jego autorstwo, ponieważ od ponad 5 lat taki sam wypiek istniał już we Francji.

Niezależnie od tego, czy jest tego autorem czy też nie, to Vongerichten spopularyzował brownie z płynną czekoladą w Stanach Zjednoczonych, a dzisiaj każda topowa restauracja ma w swoim menu ten przysmak, podawany z gałką lodów. Skosztować go możecie także w Soodi!

Sernik swój rodowód wywodzi z antycznej Grecji, gdzie uważany był za dobre źródło energii. Źródła podają, że w roku 776 przed naszą erą, na Igrzyskach Olimpijskich raczyli się nim atleci! Ciasteczek Oreo z kolei nikomu nie trzeba przestawiać, ale czy wiecie, że mają już ponad 100 lat? Po raz pierwszy zostały wykonane w marcu 1912 roku, a zatem jeszcze przed I wojną światową. Sernik swój współczesny kształt i smak zyskał w XVIII wieku, ale i tak długo musiał czekać na małe, niepozorne ciasteczka, które tworzą z nim wspaniałą kombinację. Spód z mocno kakaowych ciastek doskonale podkreśla kremowość i lekkość twarogowego wypełnienia. W Soodi podajemy Wam najlepszy sernik na spodzie z ciastek Oreo, bo nie tylko tworzymy go z najlepszych składników, ale ma on też bogatą historię!

Czy komukolwiek trzeba przedstawiać lodziarnię “U Lodziarzy”? To niesamowita wytwórnia lodów rzemieślniczych. W “U Lodziarzy” duży nacisk kładzie się na naturalność oraz tradycję wykonywania lodów. Od zawsze deklarują oni, że nie ma potrzeby używać sztucznych składników i zamienników, kiedy naturalne produkty można zdobyć lokalnie. To właśnie składnikom: mleku i jajom od lokalnych dostawców oraz najwyższej jakości owocom, lody rzemieślnicze “U Lodziarzy” zawdzięczają swój absolutnie wyjątkowy smak. A smaków do wyboru jest wiele i bywają naprawdę zaskakujące! Teraz, oprócz ich firmowych lokali, możecie spróbować tych specjałów w Soodi Pierogarnia!

To koniec naszej wycieczki, ale nie musimy tutaj kończyć spotkania. Odwiedźcie nas koniecznie w Soodi Pierogarnia i skosztujcie doskonałych deserów. Bogatych zarówno w smak, jak i w historię!