Regionalne dania podlasia, czyli pierogi inspirowane puszczą białowieską
Podlasie jest na mapie Polski absolutnie wyjątkowym regionem. To tutaj mieszały się różne kultury, wpływy wielu krajów, ludów i religii. Dzisiejsze województwo Podlaskie jest odbiciem tej barwnej historii. Jednak jeśli chodzi o kulinaria, nie sposób przecenić jest to, co dla rozwoju tradycyjnej kuchni podlaskiej oznaczała bliskość Puszczy Białowieskiej. Naturalnie, mąka nadal pochodziła z pól i upraw, podobnie jak warzywa, a mięso otrzymywano również od zwierząt hodowlanych. Jednak Puszcza Białowieska podarowała ludności niesamowite smaki – mięso dzików i jeleni, leśne grzyby, a także zioła, orzechy i owoce.
I właśnie inspirując się tym, co nasi przodkowie pozyskiwali z prastarej Puszczy chcieliśmy stworzyć linię unikalnych pierogów. Jest wiele restauracji kuchni chińskiej, włoskiej czy francuskiej, ale niewiele jest miejsc, w których spróbujesz prawdziwych smaków Podlasia, takich, jak przed wiekami. Garściami czerpiąc z dziedzictwa opracowaliśmy i wskrzesiliśmy przepisy, które doskonale komplementują to, co jadali pierwotni mieszkańcy Podlasia.
Jak tego dokonaliśmy? W Soodi wierzymy, że na najlepsze pierogi składają się najlepsze składniki. Wiele troski i uwagi poświęcamy na to, by mąka na nasze pierogi była najwyższej jakości. Po sprawdzeniu wielu z nich, metodami prób i błędów zdecydowaliśmy się na mąkę z Podlaskiego Młyna. To właśnie mąka o odpowiednim składzie sprawia, że nasze ciasto na pierogi jest absolutnie wyjątkowe. Podobnie postąpiliśmy z mięsem – dostarcza nam go Podlaski Skup Mięsa, dzięki czemu wiemy skąd pochodzi, i że jest absolutnie świeże.
Inspirując się smakami puszczy stworzyliśmy przepis na pierogi Białowieskie. Faszerowane są mięsem jelenia, które własnoręcznie mielimy. Niepowtarzalnego aromatu nadaje im dodatek turówki wonnej, znanej szerzej pod nazwą trawy żubrowej. By dopełnić obrazu i pozwolić się Wam całkowicie zanurzyć w starożytnej puszczy, podajemy je z sosem z leśnych grzybów. Dla tych, którzy wolą stronić od mięsa, polecamy nasze pierogi Korycińskie. Na ich farsz składa się regionalny, koryciński ser i kasza jaglana, a dodatek pieczarek sprawia, że smakują tak wyjątkowo.
W naszych studiach na temat regionalnych dań regionu Podlasia natrafiliśmy również na oryginalne, tradycyjne przepisy. Dlatego w Soodi możesz spróbować unikatowych dla naszego terenu pierogów Zaguby zza Buga. Są to wypełnione ziemniakami, majerankiem i wędzonym boczkiem pierogi, w Polsce niemal całkowicie już wyparte prostszym przepisem na pierogi ruskie. Jednak dodatek wędzonego boczku całkowicie odmienia ich smak. W jaki sposób? Przyjdź do Soodi i przekonaj się sam!
W pierogarni Soodi w Białymstoku możesz rozsmakować się także w tradycyjnych kołdunach. W naszej odsłonie dodaliśmy do nich doprawioną czosnkiem i majerankiem wołowinę, pochodzącą od lokalnych dostawców. Smaku dopełnia miodowo-musztardowy sos, dzięki któremu już wiele osób zakochało się w tym daniu!
Oferta pierogów w Soodi zawiera wiele ich rodzajów, od słodkich po wytrawne, jednak na tle innych pierogarni wyróżnia nas nasza miłość do podlaskich tradycji. Dlatego już dziś wpadnij do nas i rozsmakuj się w smakach naszego regionu!