Pierogi Oreo – dlaczego sięgamy po nowe smaki?

Kiedy ostatnio jedliście coś pierwszy raz w życiu? Warto poznawać nowe smaki i stawiać przed sobą kulinarne wyzwania. Czy zdarzyło się Wam kiedyś, że byliście totalnie nieprzekonani do dania, którego nie mieliście okazji spróbować, a po pierwszym razie okazało się świetne? Mam wrażenie, że sprawa często ma się tak z sushi lub daniami, które na pierwszy rzut oka mocno odstają od naszych kulinarnych przyzwyczajeń. Ile razy okazało się, że warto było się przemóc? Czasem, jeśli danie nam nie posmakuje, tak czy siak mamy satysfakcję, że w końcu go spróbowaliśmy. Mule, dziczyzna, podroby… Przykładów może być mnóstwo! Czy coraz częściej sięgamy po nieznane smaki?

W Soodi mamy kilka rodzajów pierogów, które zaskakują smakiem i prawdopodobnie nie znajdują się w tradycyjnych domowych jadłospisach. Jednymi z nich są hitowe pierogi Oreo, szczególnie popularne wśród dzieciaków, ale też wielbicieli słodkich smaków. Na czym polega ich sekret. Wnętrze to twarogowe nadzienie wymieszane z ciasteczkami Oreo. Popularne, czarno-białe ciacha, które docelowo wiele osób macza najpierw w mleku, świetnie łączą się z białym serem. Niebo w gębie! Całości dopełnia czekoladowe ciasto, które tworzy ze słodkim nadzieniem idealne połączenie. To nie koniec! Nasze pierogi Oreo są polane śmietaną, żeby dopełnić dzieła i zadowolić najbardziej wymagających łasuchów. Od samego pisania cieknie ślinka.

W ostatnich latach trend ciekawych, „bezwstydnych” połączeń gastronomicznych zyskał na popularności. Piętrowe burgery, pizza z frytkami czy makaronem, street food w kreatywnej, kolorowej odsłonie. Co sprawia, że sięgamy po nowe smaki? Na pewno jest to pobudzenie i rozbudowanie się rynku (nie tylko gastronomicznego) o coraz więcej ciekawych, niespotykanych produktów. Większy dostęp do podróży i mnóstwo programów kulinarnych pobudzają naszą ciekawość i chęć próbowania nowości. Dawne praktyki kulinarne nudzą, a jedzenie staje się formą rozrywki i poszukiwania wrażeń. Skupienie się współczesnej kultury na obrazie i trendy obecne na Instagramie pomagają w pojawianiu się nowości w restauracjach wokół nas. Dla nas jednak liczy się przede wszystkim smak. Pierogi Oreo spełniają wszystkie te warunki. Pięknie wyglądają, brzmią szałowo, a smakują najlepiej na świecie.

Zachęcamy do odważnego sięgania po nowe smaki. W pierogarni Soodi znajdziecie jeszcze słodkie pierogi Rafaello polane malinowym sosem lub egzotyczne pierożki chińskie z wieprzowiną, makaronem sojowym, marchewką i kapustą pekińską doprawiane czosnkiem i imbirem. Podawane oczywiście z sosem sojowym. W Chinach były spożywane już w I wieku p.n.e. W Białymstoku od niedawna w naszej pierogarni. Zachęcamy też do spróbowania argentyńskich empanadas z wołowiną z dodatkiem papryki, cebuli, kuminu i chili. Podawane z sosem chimichurri na bazie pietruszki, czosnku i świeżej papryczki chilli. Szał na Instagramie z pewnością zrobią czarne pierogi Black Thai w cieście z popiołu kokosa. Gotowi na nowe smaki? Widzimy się w Soodi!