Zamów online

Menu Polskie

Pierogi tradycyjne

gotowane

 

Z mięsem wołowo-wieprzowym - 10 sztuk

podane z okrasą na boczku

- 34,00 -

 

Ruskie - 10 sztuk

z regionalnym twarogiem i ziemniakami podane z cebula zasmażaną

- 31,00 -

 

Z kapustą duszoną z borowikami - 10 sztuk

podane z cebulą zasmażaną

- 31,00 -

 

Ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i tofu - 10 sztuk

podane z okrasą paprykową

- 32,00 -

 

Z pieczoną gęsiną - 8sztuk

podane z okrasą paprykową i marynowanym imbirem

- 39,00 -

 

Dodatkowy sos lub okrasa:

sos jogurtowo-czosnkowy, sos miodowo-musztardowy, sos BBQ,
kwaśna śmietana, okrasa, cebula zasmażana, okrasa paprykowa,
sos z grzybów leśnych, pikantny sos sriracha

- 3,00 -


Pierogi regionalne z Podlasia

 

Białowieskie - 10 sztuk

z własnoręcznie mielonym mięsem z jelenia z trawą żubrową podane z sosem z grzybów leśnych

- 39,00 -

 

Zaguby zza Buga - 10 sztuk

z ziemniakami, majerankiem i wędzonym w kominie boczkiem
podane z okrasą na boczku

- 30,00 -

 

Korycińskie - smażone - 10 sztuk

z serem korycińskim, kaszą jaglaną, pieczarkami
podane z kwaśną śmietaną

- 31,00 -

 

Kołduny - 14 sztuk

z podlaską wołowiną doprawioną czosnkiem i majerankiem
podane z sosem miodowo-musztardowym

- 33,00 -

 

Dodatkowy sos lub okrasa (50 g):

sos jogurtowo-czosnkowy, sos miodowo-musztardowy, sos BBQ,
kwaśna śmietana, okrasa, cebula zasmażana, okrasa paprykowa,
sos z grzybów leśnych, pikantny sos sriracha

- 3,00 -

Podlaskie smaki

 

Podlaskie Kartacze (550 g)

podane z ogórkami małosolnymi i okrasą na boczku

- 35,00 -

 

Babka ziemniaczana (500 g)

podana z ogórkami małosolnymi i śmietaną lub sosem grzybowym

- 32,00 -

 

Sałatka z serem korycińskim (400 g)

z warzywami, pestkami, żurawiną, gzankami i sosem winegret

- 35,00 -

 

Deska Podlaskich Smaków (1500 g) - dla 3 osób

kartacze, babka ziemniaczana, pierogi korycińskie, ziemniaki smażone, ogórki małosolne, sos czosnkowy

- 99,00 -

 



Pierogi z różnych stron świata

 

Kreplaszki (żydowskie) - 10 sztuk

Smażone żydowskie pierogi przygotowane z mięsa drobiowego i wątróbki
z dodatkiem marchewki i cebuli w aromatycznych przyprawach z curry podawane
z sosem jogurtowo - czosnkowym. Najczęściej spożywane w czasie świąt żydowskich.

- 32,00 -

 

Jiaozi (chińskie) - 10 sztuk

Gotowane chińskie pierogi z wieprzowiną, makaronem sojowym, marchewką
i kapustą pekińską doprawione czosnkiem i imbirem. Podawane z sosem sojowym.
Spożywane w Chinach już w I wieku p.n.e.

- 35,00 -

 

Empanadas (argentyńskie) - 8 sztuk

Smażone argentyńskie pierogi z wołowiną z dodatkiem papryki, cebuli, kuminu i chilli.
Podawane z sosem chimichurri na bazie pietruszki, czosnku i świeżej papryczki chilli.
Narodowe danie kuchni Ameryki Południowej, pierwsza wzmianka pojawiła się
w 1520 roku w książce kucharskiej "Libre del Coch".

- 36,00 -

 

Black Thai (tajskie) - 8 sztuk

Gotowane tajskie pierogi w czarnym cieście z popiołu kokosa.
Faszerowane krewetkami flambirowanymi białym winem, warzywami,
kolendrą, świeżym chilli i imbirem. Podane z salsą mango.

- 40,00 -


Pierogi z pieca

na cieście drożdżowym

 

Z mięsem wołowo-wieprzowym - 5 sztuk

białą cebulą zasmażaną na boczku

- 33,00 -

 

Ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i tofu - 5 sztuk

- 32,00 -

 

Z pieczonym kurczakiem w sosie BBQ - 5 sztuk

kukurydzą, cebulą, ogórkiem i żółtym serem

- 33,00 -

 

Z podlaską wołowiną - 5 sztuk

w sosie pomidorowym z chilli

- 34,00 -

 

Z kapustą duszoną z borowikami i cebulą - 5 sztuk

- 32,00 -

 

Z jabłkiem w cynamonie - 5 sztuk

z jabłkiem w cynamonie i rodzynkami, z sosem malinowym

- 30,00 -

W cenie pierogów z pieca sos do wyboru (50 g):

jogurtowo-czosnkowy, miodowo-musztardowy, BBQ, kwaśna śmietana,
pikantny sos sriracha, sos chimichurri, sos z grzybów leśnych


Wegańskie specjały

 

Z duszoną kapustą i borowikami - 10 sztuk

podane z cebulą zasmażaną

- 31,00 -

Ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i tofu - 10 sztuk

podane z okrasą paprykową

- 32,00 -

 
Jabłko - cynamon - 5 sztuk

pierogi pieczone na puszystym cieście drożdżowym
z jabłkiem w cynamonie i rodzynkami podane z sosem malinowym

- 30,00 -

Wegańska zupa krem z białych warzyw i mleka kokosowego - 250 ml

podana z oliwą truflową i prażonymi pestkami słonecznika

- 15,00 -

 

Dodatkowy sos lub okrasa (50 g):

okrasa paprykowa, cebula zasmażana, sos BBQ, pikantny sos sriracha

- 3,00 -


Pierogi GLUTEN FREE

przygotowywane na bazie mąki kukurydzianej,
jaglanej i skrobi ziemniaczanej
gotowane

 

Z mięsem wołowo-wieprzowym - 10 sztuk

podane z okrasą na boczku

- 37,00 -

 

Ruskie - 10 sztuk

z regionalnym twarogiem i ziemniakami, podane z cebulą zasmażaną

- 34,00 -

 

Z duszoną kapustą i borowikami - 10 sztuk

podane z cebulą zasmażaną

- 34,00 -

 

Ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i tofu - 10 sztuk

podane z okrasą paprykową

- 35,00 -

 

Z mięsem z jelenia, trawą żubrową - 10 sztuk

podane z cebulką zasmażaną

- 41,00 -

 

Z jagodami i kremowym serkiem - 8 sztuk

podane śmietaną

- 33,00 -

Deser: pudding waniliowy z owocami - 200 g

- 21,00 -

 

Dodatkowy sos lub okrasa (50 g):

sos jogurtowo-czosnkowy, sos miodowo-musztardowy, sos BBQ,
kwaśna śmietana, okrasa, cebula zasmażana, okrasa paprykowa,
sos z grzybów leśnych, pikantny sos sriracha

- 3,00 -

Pierogi na słodko

 

Z truskawkami polane śmietaną - 8 sztuk

- 29,00 -

Raffaello z serkiem kokosowym i białą czekoladą - 8 sztuk

polane sosem malinowym

- 30,00 -

 

Z jagodami i kremowym serkiem - 8 sztuk

polane śmietaną

- 30,00 -

 

Z jagodami - 8 sztuk

polane śmietaną

- 31,00 -

 
Oreo - 8 sztuk

pierogi z ciasteczkami Oreo na cieście czekoladowym polane śmietaną

- 30,00 -

 

Jabłko - cynamon - 5 sztuk

pierogi pieczone na puszystym cieście drożdżowym
z jabłkiem w cynamonie i rodzynkami podane z sosem malinowym

- 30,00 -


Desery

 

Pudding waniliowy z owocami (200 g)

- 21,00 -

Ciasto czekoladowe z gałką lodów (150 g)

- 21,00 -

 

Kremowy sernik na bazie ciasteczek OREO (150 g)

- 21,00 -

 

Lody rzemieślnicze z owocami (LODOSTANY) (150 g)

- 21,00 -

 

Gałka lodów (LODOSTANY)

śmietankowe / czekoladowe / truskawkowe

- 7,00 -


Zupy

Rosół z gęsi (250 ml)

podany z domowym makaronem i marchewką

- 14,00 -

 

Chłodnik litewski (250 ml)

na maślance z ziemniakami

- 18,00 -

Żur na zakwasie z białą kiełbasą (250 ml)

z białą kiełbasą i ziemniakami

- 16,00 -

 

Krem pomidorowy z domowym makaronem (250 ml)

- 15,00 -

 

Krem z białych warzyw i mleka kokosowego (250 ml)

podany z oliwą truflową i prażonymi pestkami słonecznika

- 15,00 -

Surówki i dodatki

 

Mix świerzych sałat (150 g)

z warzywami i sosem winegret

- 9,00 -

 

Surówka z białej kapusty (150 g)

z marchewką, kukurydzą, majonezem i natką pietruszki

- 7,00 -

 

Surówka z marchewki i jabłka (150 g)

- 7,00 -

 

Ogórki małosolne (150 g)

- 7,00 -

 

Ziemniaki smaożone z sosem czosnkowym (200 g)

- 15,00 -

Menu dziecięce

Soodziaki z mięsem wołowo-wieprzowym - 5 sztuk

podane z okrasą

- 26,00 -

 

Soodziaki ruskie - 5 sztuk

podane z cebulą

- 24,00 -

 

Soodziaki z serem i jagodami - 5 sztuk

polane słodką śmietaną

- 24,00 -

 Soodziaki z truskawkami - 5 sztuk

polane słodką śmietaną

- 24,00 -

Krem pomidorowy (250 ml)

z domowym makaronem

- 15,00 -

Rosół z gęsiny (250 ml)

z domowym makaronem i marchewką

- 14,00 -

 

Surówka z marchewki i jabłka (150 g)

- 7,00 -

POBIERZ WERSJĘ PDF