Zamów online

Menu Polskie

Pierogi tradycyjne

gotowane - 10 sztuk

 

Z mięsem wołowo-wieprzowym

podane z okrasą na boczku

- 29,00 -

 

Ruskie

z regionalnym twarogiem i ziemniakami podane z cebula zasmażaną

- 27,00 -

 

Z kapustą duszoną z borowikami

podane z cebulą zasmażaną

- 27,00 -

 

Ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i tofu

podane z okrasą paprykową

- 27,00 -

 

Z pieczoną gęsiną

podane z okrasą paprykową i marynowanym imbirem

- 35,00 -

 

Dodatkowy sos lub okrasa:

sos jogurtowo-czosnkowy, sos miodowo-musztardowy, sos BBQ,
kwaśna śmietana, okrasa, cebula zasmażana, okrasa paprykowa,
sos z grzybów leśnych, pikantny sos sriracha

- 3,00 -


Pierogi regionalne z Podlasia

10 sztuk

 

Białowieskie

z własnoręcznie mielonym mięsem z jelenia z trawą żubrową podane z sosem z grzybów leśnych

- 35,00 -

 

Zaguby zza Buga

z ziemniakami, majerankiem i wędzonym w kominie boczkiem
podane z okrasą na boczku

- 26,00 -

 

Korycińskie - smażone

z serem korycińskim, kaszą jaglaną, pieczarkami
podane z kwaśną śmietaną

- 27,00 -

 

Kołduny - 14 sztuk

z podlaską wołowiną doprawioną czosnkiem i majerankiem
podane z sosem miodowo-musztardowym

- 29,00 -

 

Dodatkowy sos lub okrasa (50 g):

sos jogurtowo-czosnkowy, sos miodowo-musztardowy, sos BBQ,
kwaśna śmietana, okrasa, cebula zasmażana, okrasa paprykowa,
sos z grzybów leśnych, pikantny sos sriracha

- 3,00 -


Pierogi z różnych stron świata

 

Kreplaszki (żydowskie) - 10 sztuk

Smażone żydowskie pierogi przygotowane z mięsa drobiowego i wątróbki
z dodatkiem marchewki i cebuli w aromatycznych przyprawach z curry podawane
z sosem jogurtowo - czosnkowym. Najczęściej spożywane w czasie świąt żydowskich.

- 29,00 -

 

Jiaozi (chińskie) - 10 sztuk

Gotowane chińskie pierogi z wieprzowiną, makaronem sojowym, marchewką
i kapustą pekińską doprawione czosnkiem i imbirem. Podawane z sosem sojowym.
Spożywane w Chinach już w I wieku p.n.e.

- 29,00 -

 

Empanadas (argentyńskie) - 8 sztuk

Smażone argentyńskie pierogi z wołowiną z dodatkiem papryki, cebuli, kuminu i chilli.
Podawane z sosem chimichurri na bazie pietruszki, czosnku i świeżej papryczki chilli.
Narodowe danie kuchni Ameryki Południowej, pierwsza wzmianka pojawiła się
w 1520 roku w książce kucharskiej "Libre del Coch".

- 32,00 -

 

Black Thai (tajskie) - 8 sztuk

Gotowane tajskie pierogi w czarnym cieście z popiołu kokosa.
Faszerowane krewetkami flambirowanymi białym winem, warzywami,
kolendrą, świeżym chilli i imbirem. Podane z salsą mango.

- 40,00 -


Pierogi smażone

10 sztuk

 

Kreplaszki

Smażone żydowskie pierogi przygotowane z mięsa drobiowego i wątróbki z dodatkiem
marchewki i cebuli w aromatycznych przyprawach z curry podawane z sosem
jogurtowo - czosnkowym. Najczęściej spożywane w czasie świąt żydowskich.

- 29,00 -

 

Korycińskie

z serem korycińskim, kaszą jaglaną, pieczarkami, podane z kwaśną śmietaną

- 27,00 -

 

Z tofu, kaszą jaglaną

warzywami, pieczoną papryką i natką pietruszki, podane z sosem BBQ

- 26,00 -

 

Empanadas (argentyńskie) - 8 sztuk

Smażone argentyńskie pierogi z wołowiną z dodatkiem papryki, cebuli, kuminu i chilli.
Podawane z sosem chimichurri na bazie pietruszki, czosnku i świeżej papryczki chilli.
Narodowe danie kuchni Ameryki Południowej, pierwsza wzmianka pojawiła się
w 1520 roku w książce kucharskiej "Libre del Coch".

- 32,00 -

 

Dodatkowy sos lub okrasa:

sos jogurtowo-czosnkowy, sos miodowo-musztardowy, sos BBQ,
kwaśna śmietana, okrasa, cebula zasmażana, okrasa paprykowa,
sos z grzybów leśnych, pikantny sos sriracha

- 3,00 -


Pierogi z pieca

na cieście drożdżowym - 5 sztuk

 

Z mięsem wołowo-wieprzowym

białą cebulą zasmażaną na boczku

- 30,00 -

 

Ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i tofu

- 29,00 -

 

Z pieczonym kurczakiem w sosie BBQ

kukurydzą, cebulą, ogórkiem i żółtym serem

- 30,00 -

 

Z podlaską wołowiną

w sosie pomidorowym z chilli

- 30,00 -

 

Z kapustą duszoną z borowikami i cebulą

- 29,00 -

 

W cenie pierogów z pieca sos do wyboru (50 g):

jogurtowo-czosnkowy, miodowo-musztardowy, BBQ, kwaśna śmietana,
pikantny sos sriracha, sos chimichurri, sos z grzybów leśnych


Wegańskie specjały

10 sztuk

 

Z duszoną kapustą i borowikami

podane z cebulą zasmażaną

- 27,00 -

 

Ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i tofu

podane z okrasą paprykową

- 27,00 -

 

Z tofu, kaszą jaglaną, warzywami, pieczoną papryką i natką pietruszki

podane z sosem BBQ - smażone

- 26,00 -

 

Jabłko - cynamon - 5 sztuk

pierogi pieczone na puszystym cieście drożdżowym
z jabłkiem w cynamonie i rodzynkami podane z sosem malinowym

- 26,00 -

 

Wegańska zupa krem z białych warzyw i mleka kokosowego

podana z oliwą truflową i prażonymi pestkami słonecznika

- 13,00 -

 

Dodatkowy sos lub okrasa (50 g):

okrasa paprykowa, cebula zasmażana, sos BBQ, pikantny sos sriracha

- 3,00 -


Pierogi na słodko

8 sztuk

 

Raffaello z serkiem kokosowym i białą czekoladą

polane sosem malinowym

- 26,00 -

 

Z jagodami i kremowym serkiem

polane śmietaną

- 26,00 -

 

Oreo

pierogi z ciasteczkami Oreo na cieście czekoladowym polane śmietaną

- 26,00 -

 

Jabłko - cynamon - 5 sztuk

pierogi pieczone na puszystym cieście drożdżowym
z jabłkiem w cynamonie i rodzynkami podane z sosem malinowym

- 26,00 -


Desery

 

Brownie z płynną czekoladą i gałką lodów (150 g)

- 17,00 -

 

Kremowy sernik na bazie ciasteczek OREO (150 g)

- 17,00 -

 

Lody rzemieślnicze z owocami sezonowymi (LODOSTANY) (150 g)

- 17,00 -

 

Gałka lodów (LODOSTANY)

śmietankowe / czekoladowe / truskawkowe

- 6,00 -


Nie tylko pierogi

 

Chłodnik litewski na maślance (250 ml)

z ziemniakami, pieczonymi burakami i nowalijkami

- 16,00 -

 

Żur na zakwasie z białą kiełbasą (250 ml)

boczkiem i ziemniakami z dodatkiem chrzanu

- 15,00 -

 

Zupa pomidorowa z domowym makaronem (250 ml)

- 13,00 -

 

Krem z białych warzyw i mleka kokosowego (250 ml)

podany z oliwą truflową i prażonymi pestkami słonecznika

- 13,00 -

 

Rosół z gęsi (250 ml)

podany z domowym makaronem i marchewką

- 13,00 -

 

Mix świeżych sałat (150 g)

z pomidorkami, ogórkiem i sosem winegret

- 8,00 -

 

Surówka z białej kapusty (150 g)

z marchewką, kukurydzą, majonezem i natką pietruszki

- 6,00 -

 

Surówka z marchewki i jabłka (150 g)

- 6,00 -

 

Ogórki małosolne na wodzie ze studni (150 g)

- 6,00 -

 

Domowy smalec ze śliwką, pieczywem i ogórkiem kiszonym

- 15,00 -


Pierogi GLUTEN FREE

przygotowywane na bazie mąki kukurydzianej,
jaglanej i skrobi ziemniaczanej
gotowane

 

Z mięsem wołowo-wieprzowym - 10 sztuk

podane z okrasą na boczku

- 31,00 -

 

Ruskie - 10 sztuk

z regionalnym twarogiem i ziemniakami, podane z cebulą zasmażaną

- 29,00 -

 

Ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i tofu - 10 sztuk

podane z okrasą paprykową

- 29,00 -

 

Z pieczoną gęsiną - 10 sztuk

podane z okrasą paprykową i marynowanym imbirem

- 38,00 -

 

Z jagodami i kremowym serkiem - 8 sztuk

podane śmietaną

- 28,00 -

 

Dodatkowy sos lub okrasa (50 g):

sos jogurtowo-czosnkowy, sos miodowo-musztardowy, sos BBQ,
kwaśna śmietana, okrasa, cebula zasmażana, okrasa paprykowa,
sos z grzybów leśnych, pikantny sos sriracha

- 3,00 -


Soodziaki polecane dla dzieci

soodziaki to 5 pierogów podanych na zastawie dziecięcej

 

Soodziaki z mięsem wołowo-wieprzowym

podane z okrasą

- 22,00 -

 

Soodziaki ruskie

podane z cebulą

- 20,00 -

 

Soodziaki z serem i jagodami

polane słodką śmietaną

- 20,00 -

 

Minionki

zupa pomidorowa z Minionkami

- 13,00 -

 

Rosół z gęsiny

z domowym makaronem

- 13,00 -

 

Surówka z marchewki i jabłka (150 g)

- 6,00 -

POBIERZ WERSJĘ PDF