Jak lepić pierogi? – poradnik Soodi
Pierogi wydają się dość prostym daniem do wykonania w porównaniu do innych specjałów kuchni polskiej. Aczkolwiek wymagają one również odpowiedniej wiedzy oraz techniki, aby mogły być sporządzone idealnie w każdym calu. Jednym z największych problemów przy tej czynności okazuje się dla wielu osób etap lepienia pierogów, od którego w dużej mierze zależy efekt końcowy dania. W związku z tym nasza Pierogarnia Soodi przygotowała specjalny poradnik, w którym znajdziecie cenne rady, które pomogą Wam udoskonalić waszą technikę!
Jak lepić pierogi, żeby się nie rozklejały?
Odpowiednia technika lepienia pierogów pomaga zapobiec ich rozklejeniu podczas gotowania. Chcąc uniknąć tego uciążliwego problemu, musimy pamiętać o kilku kluczowych zasadach podczas etapu przygotowywania i gotowania pierogów.
Ciasto na pierogi
Kluczowym elementem wpływającym na to, czy nasze pierogi będą dobrze się lepić jest poprawnie wykonane ciasto. Przede wszystkim musi mieć odpowiednią konsystencję – być miękkie, elastyczne i niezbyt lepiące. Istotny jest także czas zagniatania ciasta na pierogi, zbyt długie jego wyrabianie może mu zaszkodzić, dlatego należy to wykonywać, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Następnie należy je odstawić, aby odpoczęło i kolejno je rozwałkować na cienkie płaty, ale uważając na to by nie przesadzić, ponieważ wówczas ciasto może popękać i przepuścić nadzienie.
Lepienie pierogów – błędy
Podczas etapu lepienia pierogów, często występuje wiele błędów, które bezpośrednio przyczyniają się do tego, że niestety się one rozpadają. Do najczęstszych z nich zaliczamy:
- zbyt szybkie wyrabianie ciasta,
- niedokładne wymieszanie wszystkich składników ciasta ze sobą,
- nieodpowiedni przepis na ciasto na pierogi,
- nieprecyzyjne lepienie pierogów,
- zbyt duża ilość farszu,
- za długie gotowanie pierogów.
Nadziewanie i sklejanie
Lepiąc pierogi musimy zwrócić uwagę na to, aby robić to bardzo precyzyjnie. Brzegi muszą być dokładnie zlepione, a jeśli mamy z tym trudności, możemy delikatnie je zwilżyć wodą, bądź nasze palce, a na pewno ułatwi nam to tą czynność. Farsz natomiast należy nakładać na sam środek wykrojonego ciasta i pamiętać, o tym by nie było go za dużo, bo inaczej spowoduje to rozerwanie się pierogów.
Gotowanie pierogów
Ostatnim elementem wpływającym na to, czy nasze pierogi się rozkleją jest etap ich gotowania. W tym przypadku należy przestrzegać kilku najważniejszych zasad. Przede wszystkim pierogi gotujemy w osolonej i gotującej się wodzie, której musi być odpowiednia ilość – na każde 100 g potrzebujesz około 0,5l wody. Pamiętaj, że należy je wrzucać do odpowiednio dużego garnka partiami, w innym przypadku obniży się temperatura wody, co sprawia, że się rozkleją. Jeśli chodzi o czas gotowania pierogów zależny jest on od grubości ciasta i liczy się go od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Przeważnie trwa to od 3 do 5 minut.
Najpopularniejsze metody lepienia pierogów
Istnieje wiele metod lepienia pierogów, często jest to po prostu kwestia gustu, ale w wielu przypadkach ich kształt jest uwarunkowanych ich rodzajem czy pochodzeniem. Na co dzień możemy się jednak z najpopularniejszymi z nich:
- Pierogi klasyczne z gładkim brzegiem – ciasto po prostu zlepiamy dokładnie na krawędzi.
- Pierogi z falbanką – zacznij od przygotowania gładkiej wersji, a potem za pomocą palca wskazującego i kciuka zaciskamy brzegi, formując falbankę.
- Pierogi z warkoczykiem – przygotowujemy gładką wersję, ale z odrobinę szerszym brzegiem, następnie zawijamy go lekko do środka i dociskamy kciukiem.
- Pierogi w kształcie uszka – tworzymy gładki brzeg,a jego końce zawijamy do środka i zlepiamy ze sobą. Taką formę możecie spotkać np. w naszych kołdunach.
- Pierogi zlepiane widelcem – brzeg sklejamy i dociskamy widelecem, tworząc równy i estetyczny wzór.
Urządzenia do lepienia pierogów
Osoby, które nie lubią lub nie potrafią samodzielnie sklejać pierogów mogą zaopatrzyć się w urządzenia do lepienia pierogów. Na rynku aktualnie dostępnych jest wiele maszyn czy foremek, które znacznie ułatwiają tą czynność. Oprócz zlepiania pierogów, mogą one rownież pełnić rola wykrawacza.
Przekonaj się jak lepimy pierogi w Soodi Białystok!
Mamy nadzieję, że nasz poradnik pomoże Wam w stworzeniu mnóstwa przepysznych i pięknych pierogów w domowym zaciszu. Jeśli natomiast macie ochotę przekonać się jak przygotowujemy je w naszej Pierogarni Soodi, to serdecznie zapraszamy Was do naszej restauracji w Białymstoku! Zobaczycie jak nasi utalentowani pracownicy lepią pierogi na oczach gości!