Jak kochać pierogi i być gluten free?

Gluten. Ostatnio coraz częściej słyszymy to słowo, które kiedyś dla wielu było obce. Dieta bezglutenowa, świadoma rezygnacja z glutenu, uczulenie na gluten… Wariantów jest całkiem sporo. O co właściwie z tym wszystkim chodzi? Gdzie można znaleźć gluten i dlaczego część z nas powinna z niego zrezygnować? Jak go zastąpić i jak z jego zastąpieniem radzimy sobie w pierogarni Soodi w Białymstoku? Tego wszystkiego dowiecie się z tego artykułu. Zapraszamy do kolejnej pierogowej lektury!

Gluten to rodzaj białka. Najczęściej kojarzymy je słusznie z pszenicą. Występuje jednak również w życie i jęczmieniu. Co ciekawe często pojawia się też w innych produktach spożywczych, które mają niewiele wspólnego ze zbożem. Obok chleba czy kaszy spotkamy go zatem również w wędlinach lub kostkach rosołowych. Dlaczego? Jest świetnym nośnikiem aromatu! Oprócz tego odpowiada za wiązanie się ciasta. To dzięki niemu mąka z wodą tworzą sprężystą i puszystą strukturę. Jego nazwa pochodzi z resztą od angielskiego glue, czyli kleju.

Brzmi przydatnie i niegroźnie prawda? Dlaczego zatem gluten jest wrogiem tak wielu z nas i coraz częściej sięgamy po diety bezglutenowe? W składzie glutenu znajdziemy gliadynę. Określa się ją czasem toksycznym składnikiem glutenu. Wywołuje ona alergię, a nawet może doprowadzić do celiakii, czyli choroby trzewnej. Jeśli czujesz, że Twój organizm nie zachowuje się najlepiej po spożyciu pszenicy, zwróć się do lekarza i skrupulatnie zbadaj sprawę. Być może to co innego i nie będziesz musiał lub musiała wykluczać glutenu ze swojej diety. Jednak jeśli rzeczywiście pojawiła się alergia, warto pomyśleć o zamiennikach. My w Soodi na szczęście już to zrobiliśmy!

A czym można zastąpić gluten? Które produkty należą do grupy „gluten free”? Będą to m.in. ryż, kukurydza, fasola i inne rośliny strączkowe, quinoa (komosa ryżowa), gryka, proso czy ziemniaki. Poza zbożami to oczywiście warzywa, owoce, orzechy, jajka, mięso, ryby i oleje. Dania bez glutenu to w takim razie wcale nie tak ograniczony wybór. W Soodi pierogi bezglutenowe robimy na bazie mąki kukurydzianej, jaglanej lub skrobi ziemniaczanej. Gotujemy je po dziesięć sztuk. Zamów pierogi z bezglutenowym ciastem i rozkoszuj się pysznym smakiem bez glutenu. Do wyboru pierogi z mięsem, ruskie, ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i tofu oraz z pieczoną gęsiną. Jest w czym wybierać! Jeśli jesteś bezglutenowy lub ograniczasz pszenicę, już wiesz gdzie można zjeść bezglutenowe pierogi w Białymstoku. Zapraszamy do pierogarni Soodi!