Gdzie zjeść chłodnik w Białymstoku?

Najlepszy chłodnik w Białymstoku, w Polsce, to podobno chłodnik litewski. Ta zupa to połączenie pieczonych buraków, nowalijek, jajek oraz maślanki. W naszej pierogarni chłodnik podajemy w towarzystwie ziemniaków. 

Chłodnik lub chołodziec litewski to tradycyjna polska zupa z buraczków, podawana w niższych temperaturach. Dzięki temu, że zupa podawana jest na zimno jest orzeźwiająca, lekko kwaśna i gęsta W maju 2016 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii „gotowe dania i potrawy” w woj. podlaskim. 

Historia chłodnika litewskiego sięga XIV wieku, kiedy to w Rzeczpospolitej Obojga Narodów panowała dynastia Jagiellonów . Kuchnia staropolska przenikała wtedy na Litwę, a litewska do Korony. Chłodnik pochodzi z terenów Sejneńszczyzny (obecnie województwo podlaskie), zamieszkiwanych przez duży odsetek litewskiej.

Zimna zupa może być przygotowana z dowolnych składników, takich jak warzywa, owoce morza, drób czy mięso. Najpopularniejszymi rodzajami są zupy na bazie ogórka i zupy na bazie pomidorów, które podaje się schłodzone lub w temperaturze pokojowej. Jednak najbardziej popularna bazą zupy sa przede wszystkim buraki. W naszej kuchni skupiamy się na nich w formie pieczonej. 

Chłodnik dla wielu z nas może kojarzyć się z dzieciństwem, kiedy to na wakacjach poza miastem nasze babcie przygotowywały w upalne dni. W Soodi wracamy do tych smaków! W naszej karcie zagościł chłodnik na maślance. przygotowany z ziemniakami, pieczonymi burakami oraz nowalijką podbija serca wszystkich gości naszego lokalu. 

Cenimy sobie najlepsze smaki i najlepsze produkty w naszych potrawach, dlatego staramy się aby nasz chłodnik był najlepszy w Białymstoku. Sprawdźcie czy podbije też wasze serca! Zapraszamy do pierogarni Soodi na chłodnik.