Czy Podlasie można nazwać stolicą pierogów?
Pierogi! Prawdopodobnie najbardziej znane i cenione polskie danie. Pojawia się w zagranicznych filmach, na turystycznych deptakach i w menu wysokiej jakości restauracji. Niemal wszyscy je kochają. Latem delikatne z jagodami i słodką śmietaną. Zimą kojarzące się z rodzinnym ciepłem wigilijne z kapustą i grzybami. Pierogi to nieodłączna część naszej kulinarnej kultury. Skąd pierogi pochodzą i jak duży udział w polskiej miłości do pierogów ma Podlasie? Zagłębmy się w historię tej uwielbianej potrawy, poznajmy jej korzenie i to, jakie pierogowe smaki ma do zaoferowania województwo podlaskie.
Istnieją przekazy (może o nich słyszeliście), które głoszą, że pierogi przywiózł do nas z Kijowa św. Jacek Odrowąż. Dlatego też bywa w Polsce nazywany św. Jackiem do Pierogów lub św. Jackiem z Pierogami. Polski misjonarz żył na przełomie XII i XIII wieku. Podczas swoich misji i podróży zasmakował w cienkim, złożonym cieście kryjącym pyszny farsz. Ciekawostką jest, że smak pierogów św. Jacek poznał na Rusi i podobno właśnie stąd pochodzi danie znane u nas jako ruskie pierogi. Po św. Jacku rozsmakowała się w nich cała Polska.
Jak widzicie, pierogi mają wschodni rodowód i nieodłącznie związane są z kuchnią kresową, które bezpośrednio łączy się z podlaskimi kulinariami. Z Podlasiem w pierwszej kolejności prawdopodobnie kojarzą się kiszka ziemniaczana, kartacze i sękacz, ale pierogi też powinny znaleźć się na tej liście. To danie doskonale znane w całym nadwiślańskim kraju. Jednak podlaska kuchnia słynie z mącznych potraw i bogactwa naturalnych składników, które tworzą idealną parę z pierogami.
Podlasie stać się wyraźnym punktem na mapie polskich miejsc serwujących świetne pierogi dzięki restauracji-pierogarni Soodi. Oferujemy klasyczne smaki, jak pierogi z mięsem, ruskie, z kapustą i grzybami czy ze szpinakiem. Obok nich w menu znajdziecie jednak prawdziwe podlaskie specjały. O czym mowa? Choćby o pierogach białowieskich z własnoręcznie mielonym mięsem z jelenia z trawą żubrówką. Podajemy je z aromatycznym sosem z grzybów leśnych. Zachęceni? Jest tego więcej! Kolejne to Zaguby zza Buga – pierogi z ziemniakami, majerankiem i wędzonym w kominie boczkiem podane z okrasą na boczku. Prawdziwym hitem są smażone pierogi korycińskie z serem korycińskim, kaszą jaglaną i pieczarkami podawane z kwaśną śmietaną. Ostatnią propozycją są tradycyjne kołduny z podlaską wołowiną doprawioną czosnkiem i majerankiem podane z sosem miodowo-musztardowym. Zapraszamy w nasze podlaskie progi do spróbowania prawdziwych skarbów regionalnej kuchni. Uczyńmy wspólnie Podlasie polską stolicą pierogów!