Soodi Pierogarnia i ogródek, czyli nasz sposób na lato

W ciepłe miesiące chyba zdecydowana większość z nas podczas wizyty w restauracji wybiera ogródek. Wcale mnie to nie dziwi – sam też tak robię. Dlatego od początku wiedziałem, że Soodi Pierogarnia także musi oferować swoim gościom spokojny zakątek na świeżym powietrzu. Ale marzyłem o tym, by nie był to zwyczajny ogródek, tylko miejsce, które stworzy […]

Restauracja przyjazna dzieciom – po co nam to było? :)

Już na etapie planowania restauracji wiedziałem, że w Soodi Pierogarni nie może zabraknąć miejsca dla dzieci. Dlaczego? Bo jako ojciec dwulatki sam zauważyłem, że w Białymstoku brakuje lokalu, do którego można pójść ze znajomymi i spokojnie zjeść, podczas gdy maluchy zajęłyby się jakąś ciekawą aktywnością. Wszędzie stały jedynie oklepane stoliki z kredkami lub leżał dywan, […]

Witajcie ponownie!

Jak wszyscy wiecie, 18 maja ponownie otworzyliśmy dla Was naszą salę restauracyjną. Moja radość z tej decyzji była ogromna i porównywalna do pierwszego dnia działalności Soodi Pierogarni! Przywitaliśmy Was piwną promocją, a Wy nie zawiedliście nas tego dnia frekwencją 🙂 Dziękuję Wam za to, że pomogliście nam przetrwać ten trudny okres kwarantanny. Musicie wiedzieć, że […]

Nasz plan na drugie, wielkie otwarcie

Nie możemy się już doczekać chwili, w której będziemy mogli otworzyć drzwi i znowu gościć Was w Soodi Pierogarni! To będzie wielkie święto, porównywalne do pierwszego dnia działania naszej restauracji.  Oczywiście, nie wszystko zostanie po staremu. Na razie nie ma odgórnych wytycznych dotyczących tego, jak lokale gastronomiczne mają pracować w trakcie luzowania obostrzeń. My jednak […]

Tradycja zamknięta w pierogu

Pierogi są bardzo ważnym elementem podlaskiego tygla kulinarnego. Wpływy kuchni żydowskiej, białoruskiej, tatarskiej i litewskiej sprawiły, że dzisiaj możemy cieszyć się wieloma wariacjami na temat tego dania. Zaguby, wareniki, czebureki, pielmieni czy kibiny – to tradycja, na bazie której tworzę własne, współczesne przepisy.   Od dziecka lubiłem eksperymentować z różnymi produktami i szukać nieoczywistych połączeń. A […]

Będzie dobrze! – czyli jak Soodi Pierogarnia radzi sobie podczas kwarantanny

O konieczności zamknięcia wszystkich lokali gastronomicznych dowiedziałem się z telewizji. Moja pierwsza reakcja? Załamanie. Nowo otwarta restauracja pełna gości i uśmiechniętych dzieci na placu zabaw ma świecić pustkami? Od razu pomyślałem też o moich pracownikach. Co z nimi będzie? Jak zapewnić im pracę i pieniądze? Musieliśmy działać naprawdę szybko.  Na szczęście nie zaczynaliśmy od zera. […]

Jiaozi – tradycja chińskiego pieroga

Pierogi o dziwnej nazwie jiaozi to popularne danie kuchni chińskiej, tradycyjnie przyrządzane przez całe rodziny w okresie Nowego Roku. W każdym regionie Chin jiaozi różnią się miedzy sobą zarówno kształtem, jak i nadzieniem. Choć główne składniki są zawsze te same, czyli kapusta pekińska i imbir, to cała reszta może być zupełnie inna. W Soodi Pierogarni […]

Wege w świecie pierogów

Jestem typowym mięsożercą, dlatego na początku ciężko było mi się przekonać do kuchni wegańskiej i jej smaków. Moje podejście do tematu zmieniło się za sprawą starszej siostry Justyny, która już od 26 lat nie je mięsa. Swoją drogą możecie jej poczynania kulinarne śledzić na blogu vegetina.com. Gotując w innych lokalach zauważyłem też, że trend na […]

Soodi Pierogarnia – jak to się zaczęło?

W dzieciństwie często stawałem w kuchni razem z babcią i mamą. Przyglądałem się, jak pracują, naśladowałem ich precyzyjne ruchy rąk. W poznawaniu świeżych produktów duży wpływ miała moja mama, której pomagałem przy pracach w naszym ogródku warzywnym. A tak naprawdę, to przyznaję się bez bicia, po prostu nie lubię sprzątać i po części dlatego dużo […]